BLOG / ODGOVORI NA VPRAŠANJA

KAKO PRIKLOPIMO TISKALNIK ?

Včasih smo tiskalnike povezovali preko USB kabla, zdaj pa ima večina sodobnih modelov poleg žične tudi brezžično povezavo (Wi-Fi). Brezžična povezava ima številne prednosti. Ni potrebno, da je tiskalnik blizu računalnika, lahko imamo v drugi sobi. Poleg tega lahko na en tiskalnik tiska več uporabnikov, ne da bi se morali vsakič žično priklopiti nanj. Brezžično povezan tiskalnik nam omogoča tudi tiskanje s pametnega telefona ali tablice.

Pred pričetkom se moramo prepričati, da naš tiskalnik podpira brezžično povezavo. Običajno je na napravi gumb z znakom omrežja ali značilen Wi-Fi logotip. Nato moramo poskrbeti, da imamo delujoče Wi-Fi omrežje in seveda, da je tiskalnik v dosegu tega omrežja.

Tiskalnik moramo najprej povezati na Wi-Fi omrežje. To storimo s pomočjo vgrajenega zaslona na napravi ali z mobilno aplikacijo, če naš tiskalnik to podpira. Poznati bomo morali ime (SSID) našega Wi-Fi omrežja in geslo. Nekateri starejši tiskalniki nimajo zaslona. V tem primeru moramo tiskalnik najprej žično povezati z računalnikom in vzpostaviti brezžično povezavo s priloženim programom. Pri povezavi z uporabo mobilne aplikacije nas bo čarovnik vodil skozi celoten postopek.

 

Windows 10

V “Start” meniju izberemo ikono za nastavitve, nato “Naprave” in “Tiskalniki in optični bralniki”. Pritisnemo gumb “Dodaj tiskalnik ali optični bralnik” in s seznama izberemo ustrezni tiskalnik (lahko traja nekaj časa, da se prikaže na seznamu). Windows 10 bo samodejno naložil potrebne gonilnike, če nas sistem pozove, da jih mora namestiti, privolimo. Po uspešni povezavi se bo pri tiskanju na seznamu pojavil tudi naš brezžični tiskalnik.

 

 

 

macOS

V nastavitvah oz. “System Preferences” bomo v drugi vrstici zagledali ikono tiskalnika s pripisom “Printers & Scanners”. Na levi strani pojavnega okna bo izpisan seznam morebitnih do sedaj uporabljenih tiskalnikov, pod njim pa bomo zagledali znak “+“ (plus). S pritiskom nanj se bo pojavil seznam vseh tiskalnikov na voljo v Wi-Fi omrežju, na katerega smo povezani. Preostane nam le, da izberemo ustreznega in sledimo namestitvi ustreznega gonilnika (če je potrebno). Tiskalnik je pripravljen za tiskanje.

 

 

 

TISKALNIK ZA TISKALNJE NALEPK – KAKO GA IZBRATI IN NA KAJ BITI POZORNI ?

 

Pred samim nakupom tiskalnika za tiskanje nalepk je priporočljivo, da se pogovorite s strokovnjakom za tovrstni tisk, saj je pri nakupu treba upoštevati kar nekaj dejavnikov.

Cene potrošnega materiala za to vrsto tiskalnikov se na trgu lahko močno razlikujejo.

Lahko, da je cena za kartuše z nalepkami nizka, vendar pa je cena na nalepko visoka, zaradi manjšega števila nalepk na kolutu.

Hitro vas lahko zavede tudi nižja cena tiskalnika, ki ima možnost tiska na izključno termo nalepke. Termo-transfer tiskalnik s pomočjo svojega termo elementa segreje in stopi črno prevleko TTR traku, katera se odtisne in prilepi na etiketo. Termo tiskalnik po drugi strani omogoča zgolj direkten termalen tisk in ima to pomanjkljivost, da z njim ni mogoče tiskati na obstojnejše materiale, ki so odporni na toploto,vlago in druge vplive. Zato, če v prihodnosti morda dobite potrebo po drugačnih materialih nalepk, termo tiskalnika ni mogoče “predelati” v termo transfer tiskalnik in je potreben nakup novega.

Na trgu lahko kupite 200, 300 ali 600 dpi tiskalnike. Pri tisku majhnega teksta na manjšo dimenzijo nalepk je za čitljiv in berljiv tekst velikokrat potreben vsaj tiskalnik s 300dpi. Nakup tiskalnika s premajhno resolucijo vam bo prinesel dodaten strošek predelave tiskalnika.

Tudi sam nakup tiskalnika preko  tujih prodajalcev vam lahko povzroči kar nekaj preglavic, ko se pojavi problem z oblikovanjem nalepke, nastavitvami ali pa vam tiskalnik preneha delovati. Nakup tiskalnika pri lokalnem prodajalcu, pa vam prinese kup ugodnosti , od majhnih nasvetov glede nastavitev  pri tisku do hitrejšega in cenejšega servisa.

 

LOČLJIVOST TISKANJA / DPI 

Ločljivost tiskanja oz. resolucija natisnjene strani je povezana z vsoto pik in od bližine samih pik med seboj. Kratica DPI pomeni "dots per inch"  oz. pike na inch (palec).

To je merilni način s katerim določimo koliko črnila je uporabljenega, da se oblikuje/izriše sama podoba na papirju.

 

InkJet tiskalniki razpršijo pike črnila na list, laserski tiskalniki pa spustijo prah na samo stran kot delčke, ki se nato zlijejo in združijo. Nekateri tiskalniki uporabljajo drugačna črnila ali vosek, vendar so rezultati načeloma enaki.

Natisnjene slike in besedilo je sestavljeno iz tisoč majhnih pik preko tiskalnih šob pri brizgalnem tiskalniku.

Pri laserskih  tiskalnikih se prah nanaša v obliki mreže. Združitev vseh tisočih pik ustvari oblike, ki smo jih izbrali.

 

 

 

Več kot je pik na eni površini palca, bolj bo slika natančna, besedilo je bolj ostro. Tiskalniki z ločljivostjo 1200 pik na palec imajo več dela,kot tiskalniki,  ki imajo 600 pik na palec. Če bi natisnjeno stran povečali, bi izgledala podobno kot slika zgoraj.

Pri tiskalnikih z ločljivostjo 1200 DPI je 1200 pik prahu na vsak palec na dokumentu in zato je kvaliteta natisnjenega boljša. Če ga primerjamo s tiskalnikom z ločljivostjo 600 DPI je slika veliko slabše kvalitete. Tiskalnik z ločljivostjo 1200 DPI je počasnejši, saj ima tiskalnik večjo nalogo. Večja, kot je ločljivost, počasnejši je tiskalnik, saj potrebuje več časa, da nanese črnilo oziroma prah na papir. Prav tako vpliva na končni izgled izdelka tudi sam tip tiskalnika se pravi ali gre za  InkJet ali laserski tisklanik. Inkjet tiskalniki se boljši/uporabnejši pri tiskanju slik medtem, ko so za besedila boljši laserski tiskalniki. Zelo pomembna pri samem tisku je tudi kvaliteta papirja. To izbiramo na podlagi tega kaj želimo natisniti npr. za slike uporabljamo photo papir.

Veliko tiskalnikov lahko tiska z različnimi ločljivostmi. Za vsakodnevno in hitro tiskanje je morda ločljivost slabša, je pa hitrost tiskanja večja. Zato lahko uporabniki, ki ne potrebujejo tako visoke kvalitete izberejo tudi ločljivost tiskanja 300 DPI. Kdor pa potrebuje večjo ločljivost in boljši izpis pa mora izbrati 1200 DPI, vendar mora upoštevati, da bo tiskanje počasnejše in tudi sami tiskalniki z večjo ločljivostjo so mnogo dražji.

 

SERVIS TISKALNIKA - TEŽAVE IN KAKO JIH REŠITI 

Ob okvari tiskalnika ali multifunkcijske naprave je napravo potrebno poslati na servis.

V primeru, da je naprava še v garanciji, boste na garancijskem listu našli naslov in informacije o pooblaščenem serviserju.

Popravilo bo brezplačno, seveda če izvzamemo razne fizične poškodbe in okvare, katerih vzrok je nepravilno ravnanje z napravo.

Najpogostejša napaka na tiskalnikih je zasušena barva v kartušah. Po večmesečnem premoru od zadnjega tiskanja, se barva v kartušah lahko zasuši, posledično pa se zasuši še tiskalna glava in tiskalnik preneha delovati.

V modelih, kjer je tiskalna glava del same kartuše, problem enostavno odpravimo z zamenjavo kartuš. Pri nekaterih modelih tiskalnikov je tiskalna glava del same naprave in če se kartuša zasuši, je potreben servis tiskalnika.

Take okvare so krivda uporabnika in ne spadajo v garancijska popravila.

Naslednja pogosta okvara je okvara podajalnika, ki se zaradi dolgotrajne uporabe obrabi in več ne vstavlja pravilno papirja v tiskalnik.

Popravilo slednje napake je rentabilno pri tiskalnikih višjega cenovnega razreda, pri cenejših napravah je bolje razmisliti o nakupu novega tiskalnika

 

Tiskalniki Laserski :

Pri manjših tiskalnikih so problemi različni : od mečkanja papirja, slabega izpisa, packanja, javljanja raznih error sporočil in podobno.

Pri barvnih laserskih tiskalnikih pa so pomembni kvalitetni tonerji, saj nekvalitetni tonerji vsebujejo prah z preveliko granulacijo in tako poleg razvijalnega valja lahko poškodujejo tudi transferno in grelno enoto.

Grelna enota se menja ob okvari v kolikor je menjava smiselna.

Če se papir zatika, potem je potrebno čiščenje poti papirja  oz. menajva gumic.

Multi-funkcijske naprave:

V kolikor vam pri kopiranju vleče črto po dolžini lista je najverjetneje umazano steklo na tiskalniku. Dobro ga očistite, tako manjši del, kot celotno površino. Če se zatika pri ADF podajalniku, pa je potrebno očistiti gumice.

Inkjet :

Velikokrat pride do okvare  tiskalne glave.

Če tiskalnik ne povleče papirja gre v  90% primerih za to, da je nekaj padlo v režo za papir ali se zataknilo med samimi valji.

KDAJ SE SERVIS TISKALNIKA SPLAČA ?

Če se servis tiskalnika  splača ali ne je odvisno od več dejavnikov. Za vstopni razred tiskalnikov, ki jih uporabljajo več ali manj vsa gospodinjstva, je servis tiskalnika v primerih okvare rentabilen le, če je naprava še v garancijskem roku, ki pa pri omenjenem cenovnem razredu traja le kakšno leto. Po preteku te dobe, je servis lahko celo dražji, kot pa bi stala nova naprava istega ranga.

Naprave višjega cenovnega razreda pa se splača servisirati, še posebej če gre za manjše okvare.

 

5% POKRITOST PAPIRJA 

Kapaciteta kartuš in tonerjev se določa glede na  število strani, ki jih je mogoče natisniti s tonerjem oz. kartušo . Standard predvideva povprečno 5 % pokritost.

Standard je določen s strani mednarodne organizacije za standardizacijo - ISO , ki  predvideva, da povprečno dolgo poslovno pismo na A4 strani obsega 5 % pokritost papirja. Na pokritost in na število natisnjenih strani vpliva tudi izbira in velikost pisave, razmaki med vrsticami in seveda elementi kot so glava, noga, logotip, grafika, slike itd.....

- primer 5% pokritosti papirja : 

 

 

 

SPOZNAJTE IZ KATERIH DELOV JE SESTAVLJEN VAŠ TISKALNIK : 

 

 

 

 

KMALU PRI NAS TUDI : 
 
 
 
OBLIKOVANJE : 
 
LOGOTIP
VIZITKE
DOPISNI LISTI 
LETAKI
ČESTITKE
POSTERJI
PREDSTAVITVENI TEKSTI in VSEBINE
ZLOŽENKE
KATALOGI
IN USTVARJANJE VSEBIN NA SOCIALNIH OMREŽJIH ( fb, insta, blog ...)
 

 

NOVOST PRI NAS 

Pošljite poljubno datoteko k nam v tisk in prihranite svoj čas in denar. 

POŠLJITE POVPRAŠEVANJE IN PONUDBO VAM BOMO IZDELALI TAKOJ !  > 070 800 002  > info@nolit.si

 

 

 

MORAM V TISKALNIKU ZAMENJATI TONER ALI BOBEN ? 

Pogosto prihaja do zamenjave med tonerjem in bobnom , saj stranke ponavadi sploh ne vedo, da se boben v tiskalniku nahaja in da ga je potrebno menjati, saj spada pod potrošni material.

Pri naročilih ljudje pogosto zamenjajo toner z bobnom.

Toner je barvno sredstvo, ki se uporablja pri laserskem tisku. Toner je v obliki prahu in je sestavljen iz vrste snovi kot so barvni pigmenti, razvijalci, smole in ločilna sredstva.

Kadar je natisnjena stran šibka/slaba/bleda ali tiskalnik celo zahteva nov toner, potem potrebujete nov toner.

Slikovni boben je enota s pomočjo katere tiskalnik ali fotokopirec prenaša toner na papir.

Odvisno od tipa tiskalnika je boben fiksno vgrajen v tiskalniku in razpoložljiv kot rezervni del, ali pa je boben ločen in izmenljiv  ali pa je boben integriran v kartuši s tonerjem.

Slikovni boben prenaša toner na papir. Prenos poteka po postopku elektro fotografije. Če povemo enostavno: toner se z električnim nabojem prek valjev prenaša na slikovni boben, nato na papir, kjer ga tlak in vročina fiksirata.

Kateri del potrebujem?

Vedno kupite tisti del, ki ga tiskalnik zahteva oz. vas nanj opozori.  V kolikor tiskalnik ne zahteva ne novega tonerja in ne novega bobna, velja naslednje pravilo:

  • Če se na tisku pojavljajo pasovi oz.črte ali se ponavljajo popačenja  potem je to znak, da gre za okvaro bobna.
  • Če je tisk vse bolj slaboten/meglen/siv  vzamemo toner ven iz tiskalnika in ga rahlo pretresemo. Če se stanje izboljša, to pomeni, da imamo najverjetneje opravka s praznim tonerjem.

 

 

Posode za odvečni toner

V laserskem tiskalniku se prah iz tonerja preko valja prenaša na boben od tam pa na papir. Boben sprejme vedno malo več prahu, kot je dejansko potrebno. Ta odvečni prah se ujame v posebno posodo za odvečni toner.

Posode za odvečni toner se imenujejo tudi Waste Toner Bottle ali Waste Toner Container.

Načeloma ima vsak laserski tiskalnik posodo za odvečni toner. Pri profesionalnih tiskalnikih se posode lahko menjajo posebej. Pri cenejših tiskalnikih pa se le te nahajajo neposredno v tako imenovanih "kombiniranih" kartušah s tonerjem. Večje in profesionalne naprave imajo posebne posode za odpadni toner.

Ločene posode za odvečni toner, ki so vgrajene v tiskalniku, lahko tudi izpraznimo, ko so prepolne. Vendar pa to odsvetujemo, saj bi  potrebovali zaščitno masko za obraz in gumijaste rokavice. Posode za odvečni toner so zelo poceni in je bolje, da jih preprosto zamenjate, kakor praznite sami.

 

 

Kaj je tiskalna glava?

Pri brizgalnih tiskalnikih opravlja tiskalna glava prenos črnila v kapljicah na papir.

V tiskalni glavi črnilnega tiskalnika brizga črnilo v hitrih sosledjih skozi več tiskalnih šob na papir. Sodobni tiskalniki imajo nekaj preko 400 tiskalnih šob. V vsakem šobnem kanalu so grelni elementi, ki se v manj kot 100 mikrosekundah ogrejejo na okoli 300 stopinj celzija. To tehnologijo uporabljajo vsa podjetja tiskarskih storitev(Canon, HP, Brother) razen podjetja Epson.

Tiskalne glave se obrabljajo zlasti zaradi mehanske obremenitve. Ta po eni strani nastaja z ekspanzijo in kontrakcijo piezo elementov oz. termičnih elementov, po drugi strani pa zaradi zasušenega črnila.

Menjava je zaželjena ko tiskalnik javi oziroma tudi ko sami opazimo, da se pri tiskanju pojavljajo proge in da tudi samo čiščenje tiskalne glave nič več ne pomaga.

Zakaj se tiskalne glave zasušijo?

Neredno uporabljane tiskalne glave se že po nekaj tednih zasušijo in jih je zato potrebno potem očistiti. Čiščenje tiskalne glave poteka pri številnih napravah, ki so stalno vključene, samodejno v naprej definiranih intervalih. Če naprava dalj časa ni v uporabi(3 do 4 tedne) se lahko zgodi da se tiskalna glava zasuši. Če je tiskalna glava zasušena, se pri tisku pojavijo pasovi.

 

 

 

Poceni tiskalniki, drage kartuše

Brizgalni (ink-jet) tiskalniki, še posebej tisti, namenjeni širokim množicam, so nerazumljivo poceni, če njihovo ceno primerjamo s ceno kompleta kartuš zanje. Včasih se tako celo bolj splača zavreči star, še delujoč tiskalnik in namesto novega kompleta kartuš kupiti kar nov tiskalnik.

Nekateri proizvajalci določene modele namenoma prodajajo z izgubo, saj računajo na to, da bodo kasneje služili s prodajo kartuš. Za podjetje je tudi bolj dobrodošlo, da si zagotovi redne prihodke skozi določeno časovno obdobje (kartuše), kot da proda izdelek (tiskalnik) in nato več let od istega kupca ne dobi ničesar več. Visoke cene originalnih kartuš pa opravičujejo z dragimi raziskavami in razvojem ter ponovno z zagotavljanjem kakovosti. Nekaj je zagotovo na tem, a čisto vsega jim ne gre verjeti, kajti nadomestne kartuše in tonerji priznanih proizvajalcev dosegajo kakovost, ki je primerljiva originalom in ne škodujejo tiskalniku. In za te se lahko obrnete na nas.

Najprej se vprašajte, kaj boste tiskali. Bodo to v večini primerov dopisi, računi in podobno? Potem ne potrebujete barvnega tiskalnika in izberite črno-beli laserski tiskalnik. Začetna investicija (nakup tiskalnika) je nekoliko večja, a se kmalu povrne z nižjo ceno izpisa, sploh če uporabljate naše kompatibilne tonerje.  Preračunano na stran izpisa je črno-beli laserski tisk praviloma najcenejši, saj so črno-beli tonerji razmeroma poceni, z enim pa lahko natisnete lepo število strani. Če pa se vendarle odločite za klasičen brizgalni tiskalnik s kartušami, izberite takšnega, ki ima popolnoma ločene kartuše - za vsako barvo posebej. Pri tiskalnikih, kjer so barve za barvni tisk (rumena, modra, vijolična) združene v eni kartuši, boste morali zamenjati celotno kartušo že, če zmanjka samo ene barve.

Pred nakupom nas pa le pokličite in vam bomo svetovali kaj bi bilo za vaše potrebe najbolje

 

 

RAZLIKE MED TISKALNIKI ZA DOMAČO TER POSLOVNO RABO

Tiskalniki za domačo rabo

Tiskalniki, namenjeni uporabi doma in v manjših pisarnah, predstavljajo kompromis med ceno naprave na eni strani ter funkcionalnostjo, hitrostjo, vzdržljivostjo in stroški obratovanja na drugi strani.

Narejeni so za tiskanje manjših mesečnih količin. Njihovo delovanje je počasnejše, dolgoročni stroški obratovanja z večjo količino tiska naraščajo. Funkcionalno so skromnejši - le pri dražjih modelih bomo našli možnost dvostranskega tiska (full-duplex), enako velja za dvostranski podajalnik pri multifunkcijskih napravah. Varčevanje se pozna tudi pri drugih funkcijah.

V primeru uporabe tiskalnika za domačo rabo v poslovnem okolju je potrebno računati na krajšo življenjsko dobo, pogostejše okvare in višji strošek izpisa. Uporaba takšnih tiskalnikov in multifunkcijskih naprav se splača le tam, kjer je potreba po tiskanju resnično majhna.

Tiskalniki za poslovno rabo

Za razliko od tiskalnikov za domačo rabo so narejeni za tiskanje večjih mesečnih količin. Proizvajalci med tehničnimi podatki tudi navajajo, za kolikšno mesečno količino (mesečni cikel) je posamezen model narejen. Mesečna količina npr. 10.000 strani tako pomeni, da lahko pričakujemo, da bomo toliko strani mesečno natisnili brez kakršnihkoli težav. Splošno priporočilo pri izbiri poslovnega tiskalnika sicer pravi, da izberemo model, ki ima vsaj 50 odstotkov višji mesečni cikel od tega, kar trenutno potrebujemo. Tako bomo brez skrbi, če se bodo potrebe po tiskanju povečale, hkrati pa višji deklariran mesečni cikel pomeni, da je tiskalnik tudi bolj vzdržljiv.

Poleg vzdržljivosti je pri poslovni rabi še kako pomemben tudi strošek izpisa na stran. Ta je odvisen od uporabljene tehnologije (laserske, brizgalne) in cenovne politike posameznega proizvajalca. Na splošno velja, da imajo najnižji strošek izpisa črno-beli laserski tiskalniki, medtem ko se pri barvnih stroškovno zelo izkažejo brizgalni tiskalniki, ki ne uporabljajo kartuš, temveč imajo vgrajene rezervoarje, v katere nalijemo tiskalniške barve. Primer je najem Canon maxify MB5150 iz dne 27.7.2018.

Praktično vsi današnji tiskalniki in multifunkcijske naprave za poslovno rabo omogočajo priklop na mrežo ter imajo vgrajen tiskalniški strežnik (print-server). Za razliko od mrežnih tiskalnikov oz. multifunkcijskih naprav za domačo rabo omogočajo tudi naprednejše nastavitve, kot so omejevanje dostopa, ustvarjanje skupin uporabnikov z različnimi nivoji pravic, natančnejši nadzor varnosti in podobno.

Naprednejši poslovni tiskalniki oz. multifunkcijske naprave omogočajo tudi kasnejše nadgrajevanje z dodatnimi moduli, kot so večji podajalniki papirja, avtomatski sortirniki in moduli za spenjanje.

 

 

 

 

NAJEM TISKALNIKA: DA ali NE

Ali se splača najeti tiskalnik?

Sam nakup naprave lahko predstavlja velik strošek podjetja. To je sicer odvisno od same kakovosti naprave, vendar je za dobro kvaliteto tiska vedno potrebno odšteti večji znesek denarja.

Same stroške lahko  znižate z NAJEMOM NAPRAVE ZA TISKANJE. Za najem  se lahko odločite za daljše ali krajše časovno obdobje, odvisno od vaših potreb. Ob izteku pogodbe imate nato več možnosti: vračilo naprave, odkup naprave ali pa podaljšanje pogodbenega razmerja za najem.

Pri najemu se vam največkrat splača, da se odločite za najem MFP naprave, ker nikoli ne veste ali boste potrebovali tudi kopiranje ali pa optično branje dokumentov. Primer dobrega najema si lahko preberete v prejšnjem BLOG sporočilu z dne 27.7.2018.

Ko se odločate za najem je najbolj važno vedeti koliko boste printali in v kakšni obliki(ČB ali barvno, A4 ali A3, navaden papir ali trši papir, ....) Svoje želje zaupajte ponudniku najema, ki  vam na podlagi vaših želja sestavi optimalno rešitev za najem.

Trenutno so najbolj aktualne brizgalne MFP naprave, katere zadostijo tudi do 10.000 kopij na mesec. Če imate potrebo večjem številu kopij, vam v tem primeru svetujemo laserske tiskalnike.

Tudi za te vam lahko pri nas http://www.nolit.si/tiskalniki/tiskalniki-zanajem sestavimo dobro najemno pogodbo.

 

Naj bo to najem tiskalnika, nakup tiskalnika ali pa samo nakup potrošnega materiala(tonerji, kartuše, pisarniški material), je podjetje MBS Vzdrževanje d.o.o. pravo za vas.

 

 

 

NAJEM TISKALNIKA V LJUBLJANI IN OKOLICA LJUBLJANE

 

cene ne vsebujejo DDV-ja

 

 

 

Katere vrste tonerjev/črnil poznamo?

-Original ali OEM (Original Equipment Manufacturer)

-Kompatibilne

-Obnovljene

-Refill

Kaj to pomeni in kakšne so razlike?

 

Original ali OEM artikli: to so artikli proizvedeni iz strani proizvajalca tiskalnikov. Prednosti so: visoka kvaliteta, zelo zanesljivi. Slabosti: visoka cena.

Kompatibilni artikli: proizvedene iz strani tretjih podjetij, narejeno iz novih ali recikliranih materialov, vsebuje novo črnilo, ...

Prednosti: večinoma so 50% cenejše kot originali, ker so nekateri narejeni iz recikliranih materialov tudi s tem skrbimo za naravo

Obnovljeni artikli: obnovi se stara kartuša/toner s tem da se zamenjajo vitalni deli (valjčki, boben, korona, valj, grelec,....)

Prednosti: še vseeno ceneje kot original in glede na to da se uporabi staro ohišje tudi mala skrb za okolje.

Refill: najslabše narejeni toner. Vzame se prazen toner in se ga ponovno napolni, brez kakršnihkoli  menjav vitalnih delov. Kvaliteta slaba, velikokrat packa pri printu.

 

 

 

Skrb za toner

Toner je vitalno-glavni del laserskega tiskalnika. Za dobro delovanje(printanje) je potrebno skrbeti za njega, posebaj če se dlje časa ne tiska. S časom, ko toner ne deluje, se zamaže njegova glava, v nekaterih primerih se pa tudi tovarniški prah zbije skupaj. To oslabi samo delovanje tiskalnika. Ko tiskalnik dlje časa ne tiska, je najbolje da najprej natisnete do 5 test printov, da ponovno zaženete mehanizem.

Da bi toner deloval dlje časa, lahko uporabite tudi bolj kakovosten papir, najboljši so tisti ki so posebaj narejeni za laserske tiskalnike in ne večnamenski. Če uporabljate slab papir se lahko pri stiku tonerja z papirjem zamaže glava, takšen toner bo pa puščal lise in ne bo deloval primerno. Če pride do tega, lahko z čisto bombažno krpo odstranite umazanijo, mora pa biti popolnoma suha in brez kakršnih koli čistil.

 

TOP 5 stvari na katere moramo pomisliti, ko kupujemo nov tiskalnik

1.Mono ali barvni tiskalnik

-pred nakupom premislite ali boste potrebovali samo ČB print ali mogoče v prihodnosti tudi barvni print, to lahko precej podraži/poceni sam nakup

2.Laser ali inkjet

-več o prednostih/slabostih si preberite v prejšnji objavi na našem BLOG-u (INK VS LASER)

3.Funkcije na tiskalniku

-ali potrebujete samo tiskanje, ali boste v prihodnosti morali tudi kaj kopirati, v tem primeru potrebujete MFP (multifunkcijsko napravo)

4.Velikost papirja

-ali A4 ali A3, kaj več za domačo uporabo ne potrebujete

5.Povezava

-mreža, USB povezava, Wi-fi povezava in sed

 &am


V tej kategoriji trenutno ni izdelkov.