Odgovori na vprašanja

Kaj je toner?

Toner je barvno sredstvo za laserski tisk. Fini prah se večinoma nahaja v kartušah, ki jih vstavimo v tiskalnike, kopirne stroje ali multifunkcijske naprave.

Iz česa se narejen toner?

Toner je prah, ki v glavnem vsebuje:

- umetne smole

- barvne pigmente

- magnetne kovinske okside

- majhne količine sredstev proti sprijemanju, kot so voski in selikoni

Natančna razmerja sestavin se od proizvajalca do proizvajalca razlikujejo. Sestava je prilagojena tiskalnim elementom naprav, ki jih sestavljajo različni valji in enota za fiksiranje ter podobno.

Katere so nujne lastnosti tonerja?

Za odlično kakovost laserskega tiska so potrebne določene lastnosti tonerja. Majhnost prašnih delcev zagotavlja dobro pokrivanje in mešanje barv, tanek nanos, precizno barvno prelivanje ter gosto in enakomerno pokrivanje. Prav tako je pomembno optimalno oprijemanje na papir.

Kakšnih barv je toner? Kaj pomeni CMYK?

Laserski tiskalniki delujejo s štiribarvnim sistemom (CMYK) in potrebujejo za vsako barvo svoj toner.

K = črna (iz angleškega izraza "Key plate")
C = Cyan (modra)
M = Magenta (rdeča)
Y = Yellow (rumena)

Kje v tiskalniku se nahaja toner?

Toner ali tonerji pri barvnih tiskalnikih se nahajajo za loputo. Več informacij o menjavi tonerskih kartuš najdete tudi v priročniku za uporabo naprave.

Kako zamenjam tonersko kartušo?

Natančna navodila najdete v priročniku za napravo. Če tega nimate, pomaga tudi brskalnik, če vnesete vanj "naziv tiskalnika + navodila". Večina proizvajalcev nudi na spletu brezplačna navodila v pdf formatu.
Pri nekaterih barvnih laserskih tiskalnikih z vrtiljakom (to pomeni, da je v napravi vgrajenih več tonerjev tako, da se prihrani prostor) lahko prek menija izberete toner za menjavo. Tiskalnik potem tako zavrti vrtiljak, da lahko dostopate do ustrezne kartuše.
Povečini pa je mnogo preprosteje kar odpreti vratca, vzeti toner ven. Vzeti nov toner iz embalaže, odtraniti varovala, ga vstaviti v napravo in zapreti vratca.

change-toner2

Toner vleče črte. Kaj je vzrok?

Črte pri tiskanju ali slaba tiskovna kakovost so posledica praznega tonerja ali težave pri prenosu tonerja na tiskalni medij. Prenos se vsakem laserskem tiskalniku izvaja preko upodobitvenega valja. Pri večini tiskalnikov se upodobitveni valji nahajajo neposredno v tonerskih kartušah. Če pa ima naprava posebne valje, je smiselno le te prekontrolirati. Če uporabljate refill-tonerje, je verjetnost, da bo tiskalnik puščal črte, večja kot pri uporabi originalnih tonerjev. Pri refill-tonerjih valjev praviloma ne obnavljajo. Na tej spletni strani smo objavili obsežen članek na to temo.

Lise pri tiskanju - kaj je vzrok?

Če pri vaših tiskovinah opazite lise ali sledi umazanije, obstaja za to več razlogov. Tukaj navajamo domnevno tri najpogostejše vzroke:

- posoda za odpadni to toner je polna in ne more več sprejemati odvečnega tonerja.To se lahko med drugim zgodi, če uporabljate XL- tonerje, katerih integrirane posode za odpadli toner so premajhne.

- valj po samodejnem čiščenju, ki sledi tiskanju ni več čist. Vzrok je morda obrabljeno ali okvarjeno strgalo na valju. Njegova naloga je, da iz valja odstranjuje ostanke tonerja, ki se niso prenesli na papir. 

- tiskalni valji niso optimalno usklajeni z vloženim papirjem. Pri večini naprav lahko ročno nastavite debelino papirja.

Originalne in kompatibilne črnilne kartuše

Originalne črnilne kartuše so tiste kartuše, ki jih razvijajo in izdelujejo proizvajalci naprav. Vse druge kartuše, tudi ponovno polnjene oz. reciklirane kartuše pa imenujemo "kompatibilne kartuše ".

Kompatibilne ali ponovno polnjene črnilne kartuše - v čem je razlika?

Originalne črnilne kartuše proizvajalcev naprav so relativno drage. V bistvu gre za to, da s prodajo kartuš krijejo tudi del stroškov za razvoj in proizvodnjo naprav. Ekonomsko to imenujemo tudi"rokfelerjev prinzip".

Tekom let je nešteto firm prišlo na idejo, da bi reciklirali oziroma prazne kartuše ponovno polnili s črnilom. V tem primeru gre za zamenjavo vseh obrabljenih delov kartuše in za njeno ponovno polnjenje s črnilom.

Koliko časa lahko hranimo črnilne kartuše?

Drugače kot pri tonerjih najdemo na črnilnih kartušah včasih rok uporabe. Obstajajo tudi tiskalniki, ki tak datum vzamejo. Na splošno se nam ustrezna hramba v trajanju enega do dveh let ne zdi problematična. Ustrezna hramba pomeni, da je kartuša originalno zapakirana in hranjena v predalu pri normalni sobni temperaturi.

Naprava ne zazna črnilnih kartuš

Naprava mora pri zamenjavi prepoznati originalne črnilne kartuše Zato je potrebno zagotoviti, da kartuše tudi ustrezajo vaši napravi. Pri kompatibilnih kartušah obstaja cela vrsta razlogov, zakaj jih apaprati ne zazanjo. Večinoma je to povezano s čipom, ki se nahaja na kartuši.

Katere vrste črnil obstajajo?

DYE črnila - barvna črnila na osnovi vode

Pri DYE- črnilih gre za preprosto izdelana črnila, pri katerih se barvilo popolnoma raztopi v vodi. DYE-črnila so znana po tem, da dobro odražajo barve, vendar pa so slabše UV obstojna in dajo optimalni rezultat zgolj na fotografskih papirjih. Tiskovine niso primerne za eksterno uporabo in tudi niso vodoodporne. Če na primer želite določene dele poudariti z markerjem, se lahko zgodi, da se besedilo zabriše.

Prednosti DYE-črnila so nizki proizvodni stroški, visok barvni sijaj in obsežen barvni prostor ob visoki tiskalni resoluciji. Slabosti pa so, kot že omenjeneo, dokaj nizka UV-obstojnost in nizka odpornost na vodo, kar pa se deloma da kompenzirati s specialnim foto papirjem.

Pigmentno črnilo na vodni osnovi

V začetnem obdobju brizgalnega tiska se je skoraj izključno uporabljalo črnilo na vodni osnovi. Črnilo na vodni osnovi pa ob uporabi termo- in Piezo-tiskalnih glav povzroča tiskarske napake. Pigmentna črnila na vodni osnovi so bistveno bolj obstojna na svetlobo kot DYE-črnila. Od DYE-črnil se pigmentna črnila na vodni osnovi razlikujejo tudi v tem, da nosilna tekočina vsebuje posamezne v vodi netopne barvne pigmente.

Zlasti besedilni tiski izkazujejo visoko kakovost in obstojnost - na primer pri označevanju besedila z barvnimi markerji. Pigmentna črnila niso toliko primerna za tiskanje fotografij, ker so njihove molekule večje kot pri DYE-črnilih in zato ne prodrejo optimalno v specialni foto papir. Na splošno pa odslikavajo tudi manjši barvni spekter. Pigmentna črnila na vodni osnovi so v določeni meri odporna na vodo. Tisk se skoraj nič ne razleze in ne cefra. Kakovost tiska je na običajnem papirju često boljša kot pri DYE-črnilih, ker se črnilo zaradi večjih pigmentov ne vpije tako lahko v papir. Slabost pa predstavlja visoka cena.

 

Upodobitveni valj / boben / drum / imaging unit

Upodobitveni valj je srce laserskega tiskalnika oz. fotokopirnega stroja. Valj prenaša podobo iz tonerja, na papir. Nekateri proizvajalci imenujejo upodobitveni valj tudi OPC, upodobitvena enota, drum, boben ali imaging unit. Umazan ali obrabljeni valj v laserskem tiskalniku ektremno zmanjša kakovost tiska.

 

Kako pogosto je potrebno zamenjati upodobitvene valje?

Sčasoma premaz upodobitvenega valja izgubi fotoelektrične lastnosti in ga mehanske obremenitve kot je kontakt s papirjem, utrudijo. Zlasti manj kakovosten, tanek papir lahko na upodobitvenem valju pušča ostanke. Prav tako pa tudi ostanki tonerja negativno vplivajo na kakovost tiska.

Kako pogosto je potrebno zamenjati upodobitvene valje?

Sčasoma premaz upodobitvenega valja izgubi fotoelektrične lastnosti in ga mehanske obremenitve kot je kontakt s papirjem, utrudijo. Zlasti manj kakovosten, tanek papir lahko na upodobitvenem valju pušča ostanke. Prav tako pa tudi ostanki tonerja negativno vplivajo na kakovost tiska.

 

Pri upodobitvenih valjih obstajajo tri poglavitne razlike:

- upodobitveni valji, ko so sestavni del tonerske kartuše (valji za enkratno uporabo - kapaciteta do 5.000 strani)

- izmenljivi upodobitveni valji (poltrajni valji - kapaciteta cca 20.000 in 25.000  strani)

- trajni upodobitveni valji (trajni valji - kapaciteta do 500.000 strani)

 

Menjava bobenske enote je smiselna zlasti, kadar:

- tiskalnik zahteva nov upodobitveni valj

- na izpisu se pojavijo vertikalne črt in ponavljajoče se napake

 

Za poltrajne valje lahko rečemo, da jih je potrebno zamenjati na vsakih štiri do pet tonerskih menjav.

Upodobitveni valj v kombi-kartuši (kombinacija tonerja in valja).

 

Kako zamenjamo upodobitveni valj?

 

Najprej se prepričajte, da je valj resnično pokvarjen oz. obrabljen in da ni zgolj tonerska kartuša prazna.

Ko ste ugotovili, da je valj pokvarjen oz. obrabljen, preprosto na tiskalniku odprete vratca, za katerimi se nahajajo tonerji. Odvisno od tipa oz. zgradbe naprave se valj nahaja za tonerjem ali kot na primer pri Konici Minolti pogosto tudi pod tonerji.

V tem primeru je potrebno upoštevati opozorila proizvajalca v zvezi s posebnostmi pri menjavi valja. V splošnem pa lahko rečemo, da pri tiskanju nastaja vročina, in da mora po zadnjem tiskanju preteči nekaj časa, preden se lotite menjave valja.

Pri vstavljanju novega valja je že ob jemanju valja iz embalaže potrebno paziti na to, da nov valj kar se da hitro vstavimo v stroj, da ne bo po nepotrebnem izpostavljen sončni svetlobi. Zato najprej poglejte, kako se odstrani star valj, in ali je potrebno stroj pred tem izklopiti.

Ali lahko upodobitveni valj čistimo?

Na tem mestu striktno odsvetujemo, da bi se upodobitvenega valja sploh dotikali. Pogosto opazimo nečistočo na valju, še preden valj vzamemo iz stroja. Upoštevajte tudi, da je upodobitveni valj izredno občutljiv, in da nikakor ne sme priti v stik s tekočinami - z izjemo čistilnega alkohola.

 

Kaj je tiskalna glava?

Pri brizgalnih tiskalnikih opravlja tiskalna glava prenos črnila v kapljicah na papir. Tiskalno glavo poganja precizen koračni motor, ki premika zobati jermen. Ta drsi vrstično sem in tja ter pri tem nanaša črnilo na papir, ki ga valj vleče skozi tiskalnik.

 

Zakaj se tiskalne glave obrabijo?

Tiskalne glave se obrabljajo zlasti zaradi mehanske obremenitve. Ta po eni strani nastaja z ekspanzijo in kontrakcijo piezo elementov oz. termičnih elementov, po drugi strani pa zaradi zasušenega črnila.

 

Kako pogosto je potrebno menjati tiskalne glave?

V obdobju trajanja tiskalne glave se le-ta večkrat zasuši in se zaradi čiščenja poleg redne obrabe še dodatno mehansko obremenjuje. Mnogi moderni tiskalniki, ki uporabljajo izmenljive tiskalne glave, uporabniku javijo, kdaj je potrebna nova tiskalna glava. V večini primerov pa tudi sami opazimo, da se pri tiskanju pojavljajo proge in da tudi samo čiščenje tiskalne glave nič več ne pomaga.

Zakaj se tiskalne glave zasušijo?

Dandanes mnogo manj tiskamo s črnilnimi brizgalnimi tiskalniki kot smo Neredno uporabljane tiskalne glave se že po nekaj tednih zasušijo in jih je zato potrebno potem očistiti. Čiščenje tiskalne glave poteka pri številnih napravah, ki so stalno vključene, samodejno v naprej definiranih intervalih. Obstajajo pa tudi tiskalniki, pri katerih se črnilna kartuša po 40 do 100 čiščenjih tiskalne glave povsem izprazni.

 

Kje se v tiskalniku nahaja tiskalna glava?

To je odvisno od posamezne naorave. Pri Epsonovih in canonnovih tiskalnikih se tiskalna glava nahaja pod črnilnimi kartušami. Več informacij o tem boste našli v priročniku za vašo napravo.

Kako hitro se zasuši tiskalna glava?

To je različno in je odvisno od temperature okolice, zračne vlage in pogostosti uporabe naprave. Če naprava 3 do 4 tedne ni v uporabi, se kaj lahko zgodi, da se tiskalna glava zasuši.

Kaj storimo, če je tiskalna glava zasušena?

Če je tiskalna glava zasušena, se pri tisku pojavijo pasovi. V ekstremnem primeru pa iz kartuše sploh ne pride nobeno črnilo. Če se tiskalna glava nahaja neposredno na črnilni kartuši (tiskalna glava za enkratno uporabo), to ni tak problem. Kartušo lahko po eni strani postavite v plitvo posodo z vodo, tako da je le tiskalna glava pokrita z vodo in se zasušeno črnilo zmehča. Ali pa po drugi strani kupite novo kartušo in jo zamenjate. Pri napravah, ki imajo permanentno tiskalno glavo posebej vgrajeno, je postopek odvisen od naprave. Če so tiskalne glave izmenljive, kot pri napravi Canon Pixma IP, lahko vzamete tiskalno glavo ven in jo podobno kot kartuše nadomestite z novo ali omehčate zasušeno črnilo na njej.

Kaj se dogaja med čiščenjem tiskalne glave?

Če se tiskalnik bolj malo uporablja, se tiskalna glava lahko zasuši. Pri samodejnem čiščenju tiskalne glave potisne tiskalnik določeno količino črnila skozi tiskalno glavo. V črnilu vsebovana topila naj bi raztopila zamašenost in na ta način nekako izplaknila staro zasušeno črnilo.

 

 

Kako najdem pravi toner, pravo kartušo na vaši spletni strani?

Ustrezne kartuše oz. tonerje najdete tako, da v iskalniku te strani preprosto vtipkate oznako vašega tiskalnika ali tonerja/kartuše, ki ga potrebujete .

Ne najdem artikla. Mi lahko pomagate?

v kolikor preko iskalnika ne najdete željenega, nas prosim kontaktirajte preko e-pošte : info@nolit.si ali preko telefona.

Ali so cene na vaši spletni strani končne ?

Na naši spletni strani so vidne priporočene prodajne cene (PPC). Vašo ceno lahko izveste preko B2B portala ali ko pošljete povpraševanje.

Lahko izdelate ponudbo, se lahko pogajamo o cenah?

Seveda.Pošljite povpraševanje na e-mail naslov info@nolit.si ali se obrnite na svojega komercialista in ponudbo vam bomo izdelali takoj.

Ali lahko naročam tudi za svoje privatne potrebe?

Seveda. Plačilo je gotovinsko ali po predračunu. 

Ali obstaja minimalna vrednostna omejitev naročila?

Naročilo ni vrednostno minimalno omejeno.

Ali lahko naročimo po telefonu?

Naročila lahko oddate tudi preko telefona.

Kako dolgo traja dobava?

Dobava traja od 1-3 dni. O tem vas obvestimo takoj, ko prejmemo naročilo.

.

S katero kurirsko pošto  dostavljate?

Odvisno od ciljne države oz. mesta in samega obsega pošiljke . Načeloma pakete pošiljamo preko Pošte Slovenije ali preko Gold Expressa.

Ali dostavljate na paketna mesta?

Dostava je možna tudi na  paketna mesta.

Kje najdem fakturo?

Faktura je v paketu in ji prejmete s pošiljko. Če imate pri nas odprt svoj račun na B2B , lahko faktruro najdete tudi tam.

Artikel bi rad poslal nazaj. Kako to gre?

V primeru vračil blaga prosim, da nam pišete na elektronksi naslov ali nas pokličete. Vračila so možna, če so utemeljena.

Moj paket je prispel, blago je poškodovano, kaj naj storim?

Prosimo, da vidno poškodovanih paketov ne prevzemate in nas nemudoma kontaktirate.
Če ste paket že prevzeli in se je izkazalo, da je vsebina poškodovana, nas, prosimo, takoj kontaktirajte!
Najboljše je, če nam takoj po e-pošti pošljete fotografijo poškodbe, saj nam to pomaga pri razreševanju problema s kurirsko pošto.
Trudimo se, da bi nemudoma poskrbeli za nadomestilo.

Ali odkupujte prazne kartuše?

Praznih kartuš ne odkupujemo.