BLOG

21.3.2019

Kaj je tiskalna glava?

Pri brizgalnih tiskalnikih opravlja tiskalna glava prenos črnila v kapljicah na papir.

V tiskalni glavi črnilnega tiskalnika brizga črnilo v hitrih sosledjih skozi več tiskalnih šob na papir. Sodobni tiskalniki imajo nekaj preko 400 tiskalnih šob. V vsakem šobnem kanalu so grelni elementi, ki se v manj kot 100 mikrosekundah ogrejejo na okoli 300 stopinj celzija. To tehnologijo uporabljajo vsa podjetja tiskarskih storitev(Canon, HP, Brother) razen podjetja Epson.

Tiskalne glave se obrabljajo zlasti zaradi mehanske obremenitve. Ta po eni strani nastaja z ekspanzijo in kontrakcijo piezo elementov oz. termičnih elementov, po drugi strani pa zaradi zasušenega črnila.

Menjava je zaželjena ko tiskalnik javi oziroma tudi ko sami opazimo, da se pri tiskanju pojavljajo proge in da tudi samo čiščenje tiskalne glave nič več ne pomaga.

Zakaj se tiskalne glave zasušijo?

Neredno uporabljane tiskalne glave se že po nekaj tednih zasušijo in jih je zato potrebno potem očistiti. Čiščenje tiskalne glave poteka pri številnih napravah, ki so stalno vključene, samodejno v naprej definiranih intervalih. Če naprava dalj časa ni v uporabi(3 do 4 tedne) se lahko zgodi da se tiskalna glava zasuši. Če je tiskalna glava zasušena, se pri tisku pojavijo pasovi.

 

 

23.1.2019

Poceni tiskalniki, drage kartuše

Brizgalni (ink-jet) tiskalniki, še posebej tisti, namenjeni širokim množicam, so nerazumljivo poceni, če njihovo ceno primerjamo s ceno kompleta kartuš zanje. Včasih se tako celo bolj splača zavreči star, še delujoč tiskalnik in namesto novega kompleta kartuš kupiti kar nov tiskalnik.

Nekateri proizvajalci določene modele namenoma prodajajo z izgubo, saj računajo na to, da bodo kasneje služili s prodajo kartuš. Za podjetje je tudi bolj dobrodošlo, da si zagotovi redne prihodke skozi določeno časovno obdobje (kartuše), kot da proda izdelek (tiskalnik) in nato več let od istega kupca ne dobi ničesar več. Visoke cene originalnih kartuš pa opravičujejo z dragimi raziskavami in razvojem ter ponovno z zagotavljanjem kakovosti. Nekaj je zagotovo na tem, a čisto vsega jim ne gre verjeti, kajti nadomestne kartuše in tonerji priznanih proizvajalcev dosegajo kakovost, ki je primerljiva originalom in ne škodujejo tiskalniku. In za te se lahko obrnete na nas.

Najprej se vprašajte, kaj boste tiskali. Bodo to v večini primerov dopisi, računi in podobno? Potem ne potrebujete barvnega tiskalnika in izberite črno-beli laserski tiskalnik. Začetna investicija (nakup tiskalnika) je nekoliko večja, a se kmalu povrne z nižjo ceno izpisa, sploh če uporabljate naše kompatibilne tonerje.  Preračunano na stran izpisa je črno-beli laserski tisk praviloma najcenejši, saj so črno-beli tonerji razmeroma poceni, z enim pa lahko natisnete lepo število strani. Če pa se vendarle odločite za klasičen brizgalni tiskalnik s kartušami, izberite takšnega, ki ima popolnoma ločene kartuše - za vsako barvo posebej. Pri tiskalnikih, kjer so barve za barvni tisk (rumena, modra, vijolična) združene v eni kartuši, boste morali zamenjati celotno kartušo že, če zmanjka samo ene barve.

Pred nakupom nas pa le pokličite in vam bomo svetovali kaj bi bilo za vaše potrebe najbolje

 

 

5.10.2018 RAZLIKE MED TISKALNIKI ZA DOMAČO TER POSLOVNO RABO

Tiskalniki za domačo rabo

Tiskalniki, namenjeni uporabi doma in v manjših pisarnah, predstavljajo kompromis med ceno naprave na eni strani ter funkcionalnostjo, hitrostjo, vzdržljivostjo in stroški obratovanja na drugi strani.

Narejeni so za tiskanje manjših mesečnih količin. Njihovo delovanje je počasnejše, dolgoročni stroški obratovanja z večjo količino tiska naraščajo. Funkcionalno so skromnejši - le pri dražjih modelih bomo našli možnost dvostranskega tiska (full-duplex), enako velja za dvostranski podajalnik pri multifunkcijskih napravah. Varčevanje se pozna tudi pri drugih funkcijah.

V primeru uporabe tiskalnika za domačo rabo v poslovnem okolju je potrebno računati na krajšo življenjsko dobo, pogostejše okvare in višji strošek izpisa. Uporaba takšnih tiskalnikov in multifunkcijskih naprav se splača le tam, kjer je potreba po tiskanju resnično majhna.

Tiskalniki za poslovno rabo

Za razliko od tiskalnikov za domačo rabo so narejeni za tiskanje večjih mesečnih količin. Proizvajalci med tehničnimi podatki tudi navajajo, za kolikšno mesečno količino (mesečni cikel) je posamezen model narejen. Mesečna količina npr. 10.000 strani tako pomeni, da lahko pričakujemo, da bomo toliko strani mesečno natisnili brez kakršnihkoli težav. Splošno priporočilo pri izbiri poslovnega tiskalnika sicer pravi, da izberemo model, ki ima vsaj 50 odstotkov višji mesečni cikel od tega, kar trenutno potrebujemo. Tako bomo brez skrbi, če se bodo potrebe po tiskanju povečale, hkrati pa višji deklariran mesečni cikel pomeni, da je tiskalnik tudi bolj vzdržljiv.

Poleg vzdržljivosti je pri poslovni rabi še kako pomemben tudi strošek izpisa na stran. Ta je odvisen od uporabljene tehnologije (laserske, brizgalne) in cenovne politike posameznega proizvajalca. Na splošno velja, da imajo najnižji strošek izpisa črno-beli laserski tiskalniki, medtem ko se pri barvnih stroškovno zelo izkažejo brizgalni tiskalniki, ki ne uporabljajo kartuš, temveč imajo vgrajene rezervoarje, v katere nalijemo tiskalniške barve. Primer je najem Canon maxify MB5150 iz dne 27.7.2018.

Praktično vsi današnji tiskalniki in multifunkcijske naprave za poslovno rabo omogočajo priklop na mrežo ter imajo vgrajen tiskalniški strežnik (print-server). Za razliko od mrežnih tiskalnikov oz. multifunkcijskih naprav za domačo rabo omogočajo tudi naprednejše nastavitve, kot so omejevanje dostopa, ustvarjanje skupin uporabnikov z različnimi nivoji pravic, natančnejši nadzor varnosti in podobno.

Naprednejši poslovni tiskalniki oz. multifunkcijske naprave omogočajo tudi kasnejše nadgrajevanje z dodatnimi moduli, kot so večji podajalniki papirja, avtomatski sortirniki in moduli za spenjanje.

Kako izbrati? Odgovori 15.5.2018 ter 6.4.2018

 

 

4.9.2018 NAJEM TISKALNIKA: DA ali NE

Ali se splača najeti tiskalnik?

Sam nakup naprave lahko predstavlja velik strošek podjetja. To je sicer odvisno od same kakovosti naprave, vendar je za dobro kvaliteto tiska vedno potrebno odšteti večji znesek denarja.

Same stroške lahko  znižate z NAJEMOM NAPRAVE ZA TISKANJE. Za najem  se lahko odločite za daljše ali krajše časovno obdobje, odvisno od vaših potreb. Ob izteku pogodbe imate nato več možnosti: vračilo naprave, odkup naprave ali pa podaljšanje pogodbenega razmerja za najem.

Pri najemu se vam največkrat splača, da se odločite za najem MFP naprave, ker nikoli ne veste ali boste potrebovali tudi kopiranje ali pa optično branje dokumentov. Primer dobrega najema si lahko preberete v prejšnjem BLOG sporočilu z dne 27.7.2018.

Ko se odločate za najem je najbolj važno vedeti koliko boste printali in v kakšni obliki(ČB ali barvno, A4 ali A3, navaden papir ali trši papir, ....) Svoje želje zaupajte ponudniku najema, ki  vam na podlagi vaših želja sestavi optimalno rešitev za najem.

Trenutno so najbolj aktualne brizgalne MFP naprave, katere zadostijo tudi do 10.000 kopij na mesec. Če imate potrebo večjem številu kopij, vam v tem primeru svetujemo laserske tiskalnike.

Tudi za te vam lahko pri nas http://www.nolit.si/tiskalniki/tiskalniki-zanajem sestavimo dobro najemno pogodbo.

 

Naj bo to najem tiskalnika, nakup tiskalnika ali pa samo nakup potrošnega materiala(tonerji, kartuše, pisarniški material), je podjetje MBS Vzdrževanje d.o.o. pravo za vas.

 

 

27.7.2018 NAJEM TISKALNIKA V LJUBLJANI IN OKOLICA LJUBLJANE

 

cene ne vsebujejo DDV-ja

 

 

16.7.2018

Katere vrste tonerjev/črnil poznamo?

-Original ali OEM (Original Equipment Manufacturer)

-Kompatibilne

-Obnovljene

-Refill

Kaj to pomeni in kakšne so razlike?

 

Original ali OEM artikli: to so artikli proizvedeni iz strani proizvajalca tiskalnikov. Prednosti so: visoka kvaliteta, zelo zanesljivi. Slabosti: visoka cena.

Kompatibilni artikli: proizvedene iz strani tretjih podjetij, narejeno iz novih ali recikliranih materialov, vsebuje novo črnilo, ...

Prednosti: večinoma so 50% cenejše kot originali, ker so nekateri narejeni iz recikliranih materialov tudi s tem skrbimo za naravo

Obnovljeni artikli: obnovi se stara kartuša/toner s tem da se zamenjajo vitalni deli (valjčki, boben, korona, valj, grelec,....)

Prednosti: še vseeno ceneje kot original in glede na to da se uporabi staro ohišje tudi mala skrb za okolje.

Refill: najslabše narejeni toner. Vzame se prazen toner in se ga ponovno napolni, brez kakršnihkoli  menjav vitalnih delov. Kvaliteta slaba, velikokrat packa pri printu.

 

 

22.6.2018

Skrb za toner

Toner je vitalno-glavni del laserskega tiskalnika. Za dobro delovanje(printanje) je potrebno skrbeti za njega, posebaj če se dlje časa ne tiska. S časom, ko toner ne deluje, se zamaže njegova glava, v nekaterih primerih se pa tudi tovarniški prah zbije skupaj. To oslabi samo delovanje tiskalnika. Ko tiskalnik dlje časa ne tiska, je najbolje da najprej natisnete do 5 test printov, da ponovno zaženete mehanizem.

Da bi toner deloval dlje časa, lahko uporabite tudi bolj kakovosten papir, najboljši so tisti ki so posebaj narejeni za laserske tiskalnike in ne večnamenski. Če uporabljate slab papir se lahko pri stiku tonerja z papirjem zamaže glava, takšen toner bo pa puščal lise in ne bo deloval primerno. Če pride do tega, lahko z čisto bombažno krpo odstranite umazanijo, mora pa biti popolnoma suha in brez kakršnih koli čistil.

 

 

15.5.2018

 

TOP 10 stvari na katere moramo pomisliti, ko kupujemo nov tiskalnik

1.Mono ali barvni tiskalnik

-pred nakupom premislite ali boste potrebovali samo ČB print ali mogoče v prihodnosti tudi barvni print, to lahko precej podraži/poceni sam nakup

2.Laser ali inkjet

-več o prednostih/slabostih si preberite v prejšnji objavi na našem BLOG-u (INK VS LASER)

3.Funkcije na tiskalniku

-ali potrebujete samo tiskanje, ali boste v prihodnosti morali tudi kaj kopirati, v tem primeru potrebujete MFP (multifunkcijsko napravo)

4.Velikost papirja

-ali A4 ali A3, kaj več za domačo uporabo ne potrebujete

5.Povezava

-mreža, USB povezava, Wi-fi povezava in sedaj tudi NFC printanje iz pametnih telefonov, bluetooth

6.Preprosta uporaba

-preprosta menjava potrošnega materiala, tudi menjava papirja

7.Cena potrošnega materiala

-če je le možno vedno nakup XL potrošnega materiala, kajti pride ceneje na izpis, še bolj se pa splača nakup NOLIT potrošnega materiala, preverite tudi ali je pri laserskih tiskalnikih potrebna menjava bobnov ali samo tonerjev

8.Glasnost tiskanja in poraba električne energije

-vedno več tiskalnikov je tako narejenih da gredo v sleep mode ko ne printajo in ne porabijo veliko električne energije

9.Mesečna obremenitev tiskalnika

-za domačo rabo je dovolj če je mesečni cikel od 500-1000, za mala podjetja pa 2500-5000

10.Spomin tiskalnika

-več kot ima delovnega spomina, večje dokumente in več dokumentov boste lahko printali neobremenjeno

 

 

6.4.2018

Kateri tiskalnik je primeren zame?

                                         INK VS LASER

V kolikor kupujete nov tiskalnik, je glavno vprašanje, pred katerega ste postavljeni, ali kupiti laserski ali brizgalni (ink-jet) tiskalnik. Da bo vaša odločitev lažja, vam predstavljamo prednosti in slabosti obeh.

BRIZGALNI (INKJET) TISKALNIKI
Brizgalni tiskalnik je naprava, ki z brizganjem črnila iz brizgalnih šob, ustvari sliko ali besedilo na papirju. Brizgalni tiskalniki uporabljajo kartuše. Najbolj popularne znamke brizgalnih tiskalnikov so HPCanonBrother in Epson.

Prednosti brizgalnih tiskalnikov 
Brizgalni tiskalniki so v primerjavi z laserskimi cenejši, hkrati pa so cenejše tudi kartuše. Menjava kartuš je nezahtevna in hitra, tiskanje fotografij pa je kvalitetno – z živimi barvami in visokim kontrastom. Prav zaradi tega so brizgalni tiskalniki idealni za tiskanje fotografij in tekstovnih dokumentov z veliko slikovnega materiala. Ena od prednosti brizgalnih tiskalnikov je tudi ta, da omogočajo tiskanje na različne materiale – pisarniški papir, termo občutljiv papir, foto papir, papir za etikete, tkanine, itd. Ker so manjših dimenzij, pa (v primerjavi z laserskim tiskalnikom ali fotokopirnim strojem) zavzamejo tudi občutno manj prostora. V kolikor tiskate manj kot 100 strani mesečno, vam priporočamo uporabo brizgalnih tikalnikov.

Slabosti brizgalnih tiskalnikov 
Glavna slabost brizgalnih tiskalnikov je manj učinkovita poraba črnila, kar pomeni, da se za tiskanje ene strani porabi bistveno več črnila kot pri tiskanju z laserskimi tiskalniki. Stroški tiskanja na stran oz. enoto so tako pri brizgalnih tiskalnikih višji kot pri laserskih tiskalnikih. Nadalje je potrebno izpostaviti hitrost tiskanja, t.j. število natisnjenih strani v minuti. Pri brizgalnih tiskalnikih je sicer hitrost tiskanja v veliki meri odvisna od izbrane kvalitete tiska, velikosti tiskovine ter tega, če tiskamo črno-belo ali barvno. Kljub temu pa so brizgalni tiskalniki na splošno gledano počasnejši od laserskih tiskalnikov. Tiskanje velikih dokumentov zna biti zato sila zamudno. Za brizgalne tiskalnike je značilna tudi manjša zmogljivost predala in odlagalnika za papir. V kolikor veliko tiskate, je to precej nepriročno, saj je predal treba neprestano polniti.

Če povzamemo, brizgalni tiskalnik je primeren za uporabnike, ki želijo tiskati fotografije, a jim hitrost tiskanja ni tako pomembna; ne tiskajo veliko, a tiskalnik vseeno redno uporabljajo in končno, ne želijo odšteti veliko denarja za nakup tiskalnika in kartuš.

 

LASERSKI TISKALNIKI

Laserski tiskalnik je naprava, ki s pomočjo tonerja, laserja in valja oz. bobna, na katerem se nahaja na svetlobo občutljiva snov, ustvari sliko ali besedilo na papirju. Laserski tiskalniki torej uporabljajo tonerje. Najbolj popularne znamke laserskih tiskalnikov so HP, Samsung, Brother in Canon, v poslovnem svetu pa se veliko uporabljajo tudi Kyocera, Minolta, Ricoh in OKI.

Prednosti laserskih tiskalnikov 
Za razliko od brizgalnih tiskalnikov, lahko potrošnik pri laserskih tiskalnikih izbira med črno-belim in barvnim tiskalnikom. Ena od glavnih prednosti laserskih tiskalnikov je ta, da so stroški tiskanja – kljub temu, da je cena tonerja dražja od cene kartuše – bistveno nižji. Razlog za to tiči v tem, da je z enim samim tonerjem mogoče natisniti veliko več strani kot s kartušo. Menjava tonerjev, ki je nezahtevna in hitra, bo zato redkejša. Naslednji odliki laserskih tiskalnikov sta njegova hitrost ter zmogljivost predala in odlagalnika papirja. Prav zaradi tega so idealni za tiskanje številnih in obsežnih dokumentov. Kvaliteta tiska je visoka, sploh pri tiskanju tekstovnih besedil, in vedno enaka.

Slabosti laserskih tiskalnikov 
Laserski tiskalniki so v primerjavi z brizgalnimi dražji, dražji so tudi tonerji. Naslednja pomanjkljivost laserskih tiskalnikov je tudi v tem, da naprava za to, da se prah iz tonerja spoji na papir, uporablja proces ogrevanja. Prav zaradi tega ni mogoče tiskanje na kakršen koli material, ki ni odporen na visoke temperature (npr. folija). V primerjavi z brizgalnimi tiskalniki, so laserski tiskalniki manj primerni za tiskanje fotografij. Ker so nekoliko večjih dimenzij, pa zavzamejo tudi več prostora.

Če povzamemo, laserski tiskalnik je primeren za uporabnike, ki so – v zameno za nižje stroške tiskanja – pripravljeni odšteti več denarja za nakup tiskalnika in tonerjev; za vse, ki veliko tiskajo, pri tem pa sta jim pomembni tudi hitrost tiskanja in kvaliteta tiska, ter za tiste, ki tiskajo predvsem tekstovne datoteke.

 

MULTIFUNKCIJSKI TISKALNIKI

Za konec naj še omenimo, multifunkcijske tiskalnike, ki so lahko bodisi brizgalni, bodisi laserski. Multifunkcijski tiskalnik je v bistvu naprava, v kateri so – poleg tiskalnika - združeni še optični čitalec, kopirni stroj in faks. Prednosti multifunkcijskega laserskega tiskalnika so v tem, da ima več funkcij, je zadovoljive kvalitete, hkrati pa ga lahko uporablja več uporabnikov. Slabosti pa so dokaj visoka cena in njihova velikost.

 

 

22.3.2018

HP Firmware upgraded problem for HP950/934/970 series

 

March 2018 HP Firmware upgraded problem for HP950/934/970 series 

 

 

 

 

Dear Customer
 Here we would like to update the new firmware upgraded problem for the HP950/934/970 series with you,  attached two files are the instruction for your reference.
 
As our engineers tested and found that there was one upgraded happened inside printers till recent days,  that some old firmware version of printer may not recognize the compatible one day suddenly. It is better that to remind customers to download and upgrade to newest firmware version to reduce risk for upgrade and no recognition.  
 
Since you know, HP has did apologies that they upgrade all end-user’s printer firmware without get the confirmation or approval last year, then this time it will be decided and chosen by end-user themselves,  it need that our customers need to download the new firmware version when they met the non-recognized problem.
 
Please let me know if you have any questions for this and please pay more attention to this instruction since it can help to reduce the unnecessary losses. Thank you for your attention.

 
 
 
 

 


V tej kategoriji trenutno ni izdelkov.